Kaipaatko herkullista ja helppoa ruokaa juhlapöytään tai arkeen? Tässä mehevän graavilohen resepti, joka hurmaa makunsa ja vaivattomuutensa ansiosta. Nauti raikkaasta graavilohesta sellaisenaan tai tarjoile esimerkiksi uusien perunoiden ja tillikastikkeen kera. Tämä klassinen skandinaavinen herkku on varmasti pöydän kruunu!
Vegaaninen versio graavilohesta on marinoitu keitetty porkkana eli porkkala. Katso resepti ruokawikistä.
Mitä graavilohi on?
Graavilohi on raakana suolattua kalaa joka tehdään lohesta tai kirjolohesta. Se on siis raakakypsytettyä kalaa. Graavilohen maustamiseen voi käyttää pelkkää suolaa tai sokerin ja suolan seosta. Suomessa perinteisesti graaviloheen lisätään mausteeksi tilliä.
Ainekset
- Lohifileepala. Monesti filee on noin 800 grammaa kuten kuvassa näkyvä. Voit myös tehdä pienemmästä palasta.
- Merisuola. Merisuola käytetään yleensä karkeana.
- Sokeri. Sokeri on valinnainen, se tekee kalan lihasta pehmeämpää.
- Tuore tilli. Tuoreen voit korvata kuivatulla.
- Pippuri. Rosepippuri tai mustapippuri sopii loheen. Jotkut pitävät myös sitruunapippurista.
Voit käyttää kirjolohta tai tavallista lohta. Meritaimen sopii myös hienosti graavaukseen, mutta se onkin aika harvinaista herkkua.
Kirjolohi on pienempikokoinen ja hieman vähärasvaisempi Suomessa kasvatettu lajike. Sen liha on myös hieman kiinteämpää kuin lohen.
Graavilohi tehdään yleensä D-leikatusta fileestä. D-leikatussa fileessä on nahka jäljellä ja siitä on poistettu vatsan kalvot.
Rosepippurin sisus on hieman kitkerää. Jos hienonnat pippuria hieman morttelissa ja käytät kuoret, saat pehmeämmän ja aromaattisen maun loheen.
Meidän lempimauste kaikkeen kalaan on sitruunapippuri, se ei ole mikään kulinaristin valinta, mutta antaa kivaa pippurista ja sitruksista makua, varsinkin jos ei ole tuoretta sitruunaa valmiin lohen kanssa.
Muista kurkata *Matsmartin maustetarjoukset. Monesti sieltä löytyy suolaa sekä pippureita hyvään hintaan.
Suolaa lasketaan 2 rkl/ kalan raakakilo
Kuinka valitset hyvän fileen/kalan?
Jos ostat valmiin fileen, niin osta sellainen joka ei ole viimeisessä käyttöpäivässään pakkauksessa, näin varmistat tuoreuden.
Kun ostat tuoretta kalaa tiskistä, varmista että kidukset ovat punaiset, ja silmät kirkkaat. Jos kalan silmät ovat sameat, kidukset harmahtavat tai pinta kovin limainen älä käytä sitä graaviloheen sillä kala on jo alkanut pilaantua. Tuoksu kertoo myös paljon, tuoreessa kalassa on mieto tuoksu.
Muista myös että kylmäketju kalan säilytyksessä on hyvä olla katkeamaton. Jos esimerkiksi kesällä ostat kalaa ja se seisoo lämpimässä autossa niin bakteeririski kasvaa. Kauppamatkalle kannattaa ottaa mukaan kylmäkassi lämpimällä ilmalla.
Kuvaohje graavaukseen
- Huuhdo lohifilee. Voit sormella kokeilla lohen pinnassa jos fileessä on ruotoja ja nyppiä ne sormin tai pinsetillä pois.
- Laita filee tuorekelmun tai folion päälle. Ripoittele sokeri kalan pinnalle tasaisesti ja ohuelti.
- Ripoittele suola fileen pinnalle, laita ohuemmin häntäpäähän ja enemmän suolaa kalan keskikohtaan josta se on paksuin.
- Laita kalan pinnalle halutessasi pippuria ja leikattua tilliä.
- Kääri kala tiiviisti tuorekelmun tai folion sisään. Toinen vaihtoehto on kääräistä se leivinpaperin sisään ja sen jälkeen muoviin tai folioon. Anna lohen graavautua jääkaapissa vähintään 1 vuorokausi.
- Ota kalan pinnalta suola ja mausteet pois. Voit myös huuhtaista sen juoksevan veden alla ja taputtella kuivaksi talouspaperilla. Leikkaa ohuiksi siivuksi esimerkiksi fileointiveitsellä. (älä leikkaa nahkaa mukaan)
Täytyykö lohi pakastaa ennen graavausta?
Viljellyssä lohessa ja kirjolohessa on pieni loisten riski, eli ne on yleisesti ottaen turvallisia syödä myös raakana. Jos haluat ottaa varman päälle pakasta lohta -20 asteessa vuorokausi tai -18 asteessa 4 vuorokautta.
Lue lisää ruokaviraston sivuilta.
Variaatiot
Konjakkimaustettu
Lisää fileen päälle 1 rkl konjakkia. Se on helppo levittää sudilla niin saat sen tasaisesti lohen päälle.
Hunajagraavattu lohi
Sokerin sijaan voit käyttää hunajaa lohen graavauksessa. 800 gramman fileeseen lisää 1 teelusikallinen hunajaa tasaisesti levitettynä fileen pintaan.
Sitruunagraavattu
Graavauksessa voit laittaa lohen päälle sitruunasiivuja tai puristaa sitruunamehua. Hapokas sitruuna kypsentää kalan lihaa ja pinnasta tulee vaaleampaa. Lohta ei tarvitse graavata sitruunan kanssa yhtä kauan kuin tavallisesti graavattua lohta, 8-12 tuntia on sopiva aika kokonaiselle fileelle.
Saat pikagraavattua sitruunalohta jos graavaat lohen pieninä paloina sirtuunamehun, suolan ja sokerin kanssa. Lohi on valmista kun se on valkoista väriltään sillä tällöin sitruuna on kypsyttänyt kalan. Suolaa lisätään hienona 1 tl 400 grammaan lohta pikamarinoinnissa ja 1 sitruunan mehu.
Sitruunasta voit kuoria kuoren erikseen ja hienontaa sen jos haluat lisää sitruunaista makua.
Mustikkagraavattu
Mustikkagraavattu lohi saa ihanan sinertävän/lilan ulkokerroksen joka näyttää hauskalta leikattaessa. Mustikoita lisätään muuskattuna lohen pintaan ja kääritään pakettiin.
Värjätyn pinnan saa myös punajuurella aikaiseksi.
Minkä kanssa syödä graavilohta?
Graavilohi sopii hyvin leivän päälle. Se on herkullista esimerkiksi saaristolaisleivän päällä. Kokeile myös perunarieskan kaverina.
Graavilohesta saa tehtyä kivoja coctailpaloja. Sitä voi myös käyttää voileipäkakkujen koristeena.
Monesti graavilohta syödään myös uusien perunoiden ja kastikkeen kanssa.
Kastikkeita jotka sopivat graaviloheen
Sinappinen kermaviilikastike
- 1 prk kermaviiliä
- 2 rkl makeaa sinappia
- ½ tl suolaa
- ½ tl valko- tai mustapippuria
- 1 rkl sitruunamehua
- 1 dl hienonnettua tilliä
Graavilohen kanssa sopii myös erinomaisesti hovimestarinkastike, jota myös kutsutaan graavilohikastikkeeksi.
Usein kysytyt kysymykset
Graavilohen voi myös kypsentää. Sen voi paistaa uunissa tai pannulla ja käyttää lisäkkeenä lämpimiin ruokiin.
Lohifileestä voi tulla kovahko liiallisesta suolasta. Kalasta katoaa nestettä suolauksessa jolloin lihasta tulee tiivimpää.
Graavilohi säilyy noin 5 päivää jääkaapissa. Muista, että jääkaapin lämpötilan tulee olla alle +4 astetta kalan säilytykselle. Graavilohi kannataa esimerkiksi pitää lähellä takaseinää joka on kylmempi kuin jääkaapin etuosa jossa ovea availlaan.
Voit myös pakastaa valmiiksi graavatun lohen, jos et ole pakastanut kalaa jo ennen graavausta. Graavilohta voi pakastaa maksimissaan kolme kuukautta, koska se on rasvaista ja ei säily niin kauan pakkasessa kuin muut elintarvikkeet.
Graaviloheen käytetään perinteisesti karkeaa merisuolaa. Jos haluat saada lohen suolautumaan nopeammin voit käyttää hienoa merisuolaa, se sulaa ja imeytyy kalaan nopeammin.
Merisuolan puuttuessa olen myös suolannut lohta myllysuolalla ja muilla suolalaaduilla. Vuorisuola sopii graavaukseen hyvin. Vuorisuolaa kutsutaan myös himalajansuolaksi ja ruususuolaksi.
Muita kalareseptejä ruokawikissä
- Smetanalohi uunissa
- Kermainen kalakeitto
- Savustettu lohi
- Ahventen savustus
- Kalaliemi
- Kermaviilikastike kalalle
Graavilohi
Ainesosat
- 800 g lohifilee
- 2 rkl karkea merisuola
- 2 tl sokeri
- 1 tl rosepippuria (valinnainen)
- ½ punttia tuoretta tilliä
Ohjeet
- Huuhdo lohifilee. Voit sormella kokeilla lohen pinnassa jos fileessä on ruotoja ja nyppiä ne sormin tai pinsetillä pois.
- Laita filee tuorekelmun tai folion päälle.
- Ripoittele sokeri kalan pinnalle tasaisesti.
- Ripoittele suola fileen pinnalle, laita ohuemmin häntäpäähän jossa lihaa on ohuelti ja enemmän suolaa kalan keskikohtaan josta se on paksuin.
- Laita kalan pinnalle halutessasi pippuria ja leikattua tilliä.
- Kääri kala tiiviisti tuorekelmun tai folion sisään. Toinen vaihtoehto on kääräistä se leivinpaperin sisään ja sen jälkeen muoviin tai folioon.
- Anna lohen graavautua jääkaapissa 1 vuorokausi. Sen jälkeen pyyhi kalan pinnalta suola ja mausteet pois. Jos pyyhkiminen on vaikeaa huuhtaise se juoksevan veden alla ja taputtele kuivaksi talouspaperilla. Leikkaa ohuiksi siivuksi (älä leikkaa nahkaa mukaan)
Jätä kommentti