Lasimestarin silli on perinteinen silliherkku joka on helppo valmistaa myös itse sillifileistä. Liemen maustaa laakerinlehdet, pippurit, sipuli ja porkkana.

Lasimestarin silli on perinteinen herkku myös Ruotsissa, siellä se tunnetaan nimellä glasmästarsill. Ilmeisesti resepti on Ruotsalaisen lasinpuhaltajan Glas-Kallen perua, Johan Carlsson.
Silli on historiallinen ruoka ja sitä on syöty paljon meillä pohjoisessa. Ruotsissa on jopa ruokalaji jonka nimi on S-O-S, smör, ost o sill. Johon myös tunnettu ABBAn laulu perustuu.
Lasimestarin silli on tarjolla erityisesti joulupöydässä ja juhannuksena. Silli on toki myös hyvä arkiruoka keitettyjen perunoiden kanssa. Silliä on monesti tarjolla useampaa sorttia kuten sinappisilliä, tomaattisilliä ja tillisilliä.
Ainesosat

- Sillifileet- löytyy kaupassa kalaosastolta kylmähyllystä.
- Vesi
- Väkiviinaetikka
- Sokeri
- Punasipuli-voit korvata keltasipulilla
- Porkkana
- Laakerinlehti
- Mustapippuri
- Maustepippuri
- Neilikka
- Sinapinsiemen
Mikäli sinulla ei ole kaikkia mausteita kotona, voit myös jättää pois osan. Mausteiden kanssa voi aina hieman kokeilla eri variaatioita.
Voiko väkiviinatikan korvata muulla etikalla?
Oikea laimennussuhde on tärkeää etikassa. Suomessa myytävä väkiviinaetikka on vahvuudeltaan 10%. Muut maustetut etikat ovat laimeampia, noin 5-6% väkevyydellä.
Etikan pitoisuuden tulee olla vähintään 3 % silliliemeen. Jos siis haluat korvata väkiviinaetikan esimerkiksi riisiviinietikalla sinun tulee laskea etikkapitoisuus liemeen, jotta siitä tulee vähintään 3% vahvuista.
Valkoviinietikkaa voi käyttää, se antaa hieman aromaattisempaa ja hedelmäisempää makua. Muut etikat taasen muokkaavat makua aika paljon joten en esimerkiksi suosittele omenaviinietikkaa silliin.
Sillin ja silakan ero
Silakka ja Silli ovat sukulaiskaloja ja niitä voi olla vaikeaa erottaa toisistaan. Silli on isompi kooltaan. Silakkaa tavataan vain Itämeressä. Se on pienempi kuin tavallinen silli ja sisältää vähemmän rasvaa. Tavallisessa silakassa rasvaa voi olla jopa 16-18 %, mutta silakan rasvapitoisuus voi olla jopa 10 %.
Mitä on matjes?
Matjessilli on eri tavalla marinoitua silliä. Kalaa ei ensin suolata, vaan se laitetaan suoraan marinadiin. Silli marinoidaan sekoituksessa, joka koostuu vedestä, mausteista, sokerista ja suolasta. Marinadissa on monesti myös santelipuuta ja kanelia. Matjessilliin käytetty silakka pyydetään elo-lokakuussa, jolloin se on siis nuorta kalaa, ei vielä sukukypsää.
Ohje

- Kuori ja pilko sipuli siivuiksi.

- Kuori ja pilko porkkana viipaleiksi.

- Huuhtele sillifileet kylmällä vedellä ja leikkaa ne 2,5 cm:n levyisiksi paloiksi.

- Tee mausteliemi sekoittamalla sokeri, vesi, etikka ja mausteet kattilassa. Kuumenna seos, kunnes sokeri liukenee, ja anna sen sitten jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

- Asettele sillipalat kerroksittain purkkiin sipulin ja porkkanan kanssa.

- Kaada jäähtynyt mausteliemi päälle. Silli on valmista tarjoiltavaksi kahden päivän kuluttua.
Minkä kanssa silliä syödään?
Leivän tai näkkärin päällä: Silliä tarjoillaan usein leivän päällisenä, yhdessä sipulin, purjon tai ruohosipulin, keitettyjen kananmunien, keitettyjen perunoiden ja muiden lisukkeiden kanssa. Tämä on yleinen alkupala. Sinappikastike tai majoneesi sopii levitteeksi. Silli on erityisen hyvää saaristolaisleivän päällä.
Salaatin ainesosana: Silliä voi pilkkoa ja lisätä salaattiin yhdessä perunan, punajuuren ja kovaksi keitettyjen kananmunien kanssa.
Voileivän täytteenä: Silliä voi käyttää voileivän täytteenä yhdessä salaatin, tomaatin ja majoneesin kanssa.
Suuremman aterian osana: Silliä voi tarjoilla osana suurempaa ateriaa yhdessä muiden ruokalajien, kuten keitettyjen perunoiden, vihannesten ja kastikkeen kanssa.
Juhannuksena silliä syödään yleisesti kovaksi keitettyjen kananmunien, keitettyjen perunoiden, tuoreen salaatin ja kastikkeen kanssa. Pöydässä on yleensä erilaisia marinoituja sillejä kuten sinappi-, tomaatti- ja tillimaustettua.

Syö itse tehty marinoitu silli kahden viikon kuluessa. Kalan tulee olla liemessä. Säilytä jääkaapissa ja ota sillifileitä puhtailla ottimilla.
Sillifileet voi liottaa hetken tai huuhdella veden alla. Kokonainen tynnyrisilli vaatii pidemmän liotuksen.
Sillifileet ovat silakkaa. Ne voivat myös olla silliä. Silli ja silakka ovat sukulaiskaloja ja niitä on vaikeaa erottaa toisistaan. Erot ovat että silakka on pienempi ja vähärasvaisempi.
Muita kalareseptejä

Perinteinen lasimestarin silli
Tarvikkeet
- 0,5 litran lasipurkki
Ainesosat
- 450 g suolattua sillifileetä. 2 pkt.
- 2,5 dl vettä
- 1 dl väkiviinaetikkaa
- 1 dl sokeria
- 1 tl sinapinsiemeniä
- 1 tl kokonaisia maustepippureita
- 1 tl kokonaisia mustapippureita
- 1 tl kokonaisia neilikoita
- 3-4 laakerin lehteä
- 1 porkkana
- 1 punasipuli
Ohjeet
- Pese lasipurkkisi erittäin kuumalla vedellä.
- Tee mausteliemi sekoittamalla sokeri, vesi, etikka ja mausteet kattilassa. Kuumenna seos, kunnes sokeri liukenee, ja anna sen sitten jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
- Kuori sipulit ja leikkaa ne viipaleiksi. Kuori ja pilko porkkana viipaleiksi.
- Huuhtele sillifileet kylmällä vedellä ja leikkaa ne 2,5 cm:n levyisiksi paloiksi.
- Asettele sillipalat kerroksittain purkkiin sipulin ja porkkanan kanssa. Kaada jäähtynyt mausteliemi päälle. Silli on valmista tarjoiltavaksi kahden päivän kuluttua.
Vinkit ja Huomiot
- Maustettu silli säilyy jääkaapissa pari viikkoa +4C
- Jos sinulla ei ole väkiviinietikkaa, käytä valkoviinietikkaa suhteessa 1:1 veden kanssa.
- Varaa noin 6-10 sillipalaa/henkilö jos tarjoilet sillin perunoiden, keitettyjen munien, leivän ja kastikkeen kanssa.
Jätä kommentti