Tästä artikkelista löydät kaikki vinkit kuinka koostaa kotivara eli hätävaravarasto yllättävien tilanteiden varalle.
Mitä kotivara tarkoittaa?
Kotivara on kodin varmuusvarasto kun elämässä tai yhteiskunnassa tulee yllättäviä tilanteita ja ruokaa tai vettä ei ole normaalisti saatavilla. Kotivara voi käsittää muutaman päivän ruoka- ja juomatarpeet tai jopa kuukauden-vuoden ruoat ja tarvikkeet.
Kotivara ei ole vain ruokaa ja vettä vaan se käsittää myös hygieniatarvikkeita sekä muita tarvikkeita hätätilanteiden varalle.
Missä tilanteissa kotivaraa tarvitaan?
- Sairastuminen
- Sähkökatko
- Tulvat
- Myrsky
- Juomaveden saastuminen
- Tulipalo
- Ydinonnettomuus
- Kemiallinen tai biologinen hyökkäys
- Sota
Käytännössä nämä tilanteet voivat aiheuttaa sen että et voi käyttää jääkaappia, pakastinta, hellaa tai edes vessaa jos sähkönjakeluun tulee häiriö. Myöskään lämmitys kotona ei toimi jos sinulla on sähkölämmitys.

Mitä kotivara sisältää?
Tässä esimerkki kotivara listasta.
- Ruokaa ihmisille ja eläimille
- Vettä sekä vesiastioita
- Retkikeitin
- Ruokailuvälineet
- Ruokatermos
- Tulentekovälineet
- Vedenpuhdistustabletteja
- Monitoimityökalu
- Taskulamppu
- Paristoja
- Myrskylyhty
- Varavirtalähde
- Radio, kannattaa olla veivattava tai hätävara radio, ei tavallisella pistokkeella oleva.
- Lääkkeitä
- Käteistä rahaa
- Hygieniatarvikkeita ja wc paperia
- Ensiaputarvikkeet
- Vaihtovaatteet
- Huopa tai jotain lämmintä
- Lämmityslaite/lämmönlähde, esimerkiksi kaasulla toimiva.
- Hengityssuojaimia
- Tärkeät asiakirjat, tai kopiot vedenpitävässä pussissa.
- Läheisten yhteystiedot
- Vara-avaimet
Kuinka varustautua katastrofiin?
Valmistautuminen on avain. Mieti minkälaisia katastrofeja voi sattua siellä missä asut. Erilaiset katastrofit ovat hyvin maakohtaisia, Suomessa esimerkiksi maanjäristykset, hurrikaanit ja tsunamit ovat harvinaisia, mutta tulipaloja, tulvia, sähkökatkoja, myrskyjä ja juomaveden saastumista voi tapahtua.
Varustaudu pitämällä kodistasi huolta ja estämällä mahdollisia ongelmia. Mieti esimerkiksi kotisi paloturvallisuutta ja pidä huoli että asunnossa on palovaroittimet ja patterit niihin toimii.
Juomaveden saastumisen varalle on hyvä olla kotona astioita joihin voit hakea vedenjakelupaikoista vettä.
Tulviin ja myrskyihin voit varautua niin että sinulla on kotivara sekä esimerkiksi muovipressuja ja vahvaa teippiä. Voit myös ennakoida puiden aiheuttamia vahinkoja varmistumalla puiden kunnosta talosi lähellä tai kaatamalla niitä. Näin voit minimoida riskiä siitä että puu kaatuu talosi päälle.
Perheen kanssa on hyvä sopia kokoontumispaikka sekä poistumissuunnitelma esimerkiksi tulipalon sattuessa. Voi olla myös hyvä selvittää missä lähimmät väestönsuojat ovat.

Varaudu mukaan otettavalla selviytymispakkauksella
Jokaisella olisi hyvä olla kotonaan 72 tunnin selviytymispakkaus. Näin olet ennakoinut häiriötilanteet kuten juomaveden saastumisen, sairastumisen tai tulipalon.
Selviytymispakkaus on hyvä pakata esimerkiksi reppuun, rinkkaan tai laukkuun. Pidä selviytymispakkaus sellaisena jonka voit helposti napata mukaasi! Tällainen niin sanottu Go-Bag on hyvä säilyttää esimerkiksi eteisen kaapissa tai muualla mistä se on helppo ottaa mukaan.
Go-Bag on hyvä tilanteissa jos esimerkiksi kotonasi alkaa palaa, puu kaatuu talon päälle, tulee kaasuvuoto, tulva tai joudut muussa yllättävässä tilanteessa jättämään kotisi. Tämä on myös hyvä mikäli tulisi tilanne että joudut menemään väestönsuojaan. Näin sinulla on kaikki tarvittava mukanasi siellä selviytymiseen.
Mitä 72 tunnin selviytymispakkauksessa tulisi olla?
Tässä ideoita mitä voit pakata mukaan otettavaan selviytymispakkaukseen. Tai käyttää repusta tarpeen tullen jos pysyt kotona.
- Juomavettä kolmeksi päiväksi. Laske vähintään 2 litraa vettä per henkilö/päivä.
- Vaihtovaatteet sekä huopa tai lämpimiä vaatteita. Mahdollisesti myös vaihtokengät.
- Ensiapupakkaus
- Lääkkeet, varaa esimerkiksi reseptilääkkeet. Särkylääkettä. Vedenpitävässsä pakkauksessa.
- Kopio resepteistä lääkkeillesi.
- Varavirtalähde jolla voit ladata puhelintasi.
- Ruokailuvälineet ja esimerkiksi monitoimiväline.
- Hengityssuojain
- Muovipeite/pressu. Huopa tai ilmatäytettävä makuualusta. Ilmatäytettävä tyyny.
- Pankki tai luottokortti sekä käteistä rahaa.
- Kodin ja auton vara avaimet
- Ajanvietettä, kuten korttipeli, nopat, piirustusvälineet. Kirja.
- Hygieniatarvikkeita kuten hammasharja, saippua, pyyhe, wc paperia, kosteuspyyhkeitä, vaippoja, hiusharja, pieni peili, pinsetit,sakset ja korvatulpat.
- Ruokaa kolmeksi päiväksi, laske kaloritarve vähintään 2000-2500 kcal päivälle. Pakkaa esimerkiksi retkiruokaa, nuudeleita, energiapatukoita, keksejä, pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä, purkkiruokia, säilykkeitä, puuropusseja, proteiinijuomia, mehukeitto, mehu, teetä ja pikakahvia sekä iskukuumennettua maitoa.
Halutessasi voit myös pakata retkikeittimen. Tällä on helppo lämmittää vettä. Esimerkiksi moni retkiruokapussi vaatii kiehuvan veden lisäämisen. Varaa sille myös palamaton alusta jos käytät sisätiloissa sekä sammutuspeite. Voit myös varautua ruoalla joka ei vaadi lämmitystä.
Helppo ruokaratkaisu on ostaa verkkokauppa.comista SOS food supply ruokapaketti joka säilyy 8 vuotta ja sisältää viikon ruokatarpeet yhdelle. Paketissa on myös ruoan lämmitysvälineet ja vedenpuhdistustabletteja. Kalorimäärä on vain laskettu selviytymistasolle, joten lisäpatukoita on hyvä olla.

Mitä et voi ottaa mukaan väestönsuojaan?
- Eläimet
- Kaasukeittimet
- Teräaseet
- Alkoholi
- Liuotinaineet tai muut tuoksuvat.
- Bensiini ja vastaavat syttyvät aineet.
Kodinturvaoppaan sivuilta voit lukea enemmän mitä kannattaa pakata mukaan.

Mitä ruokaa voi tehdä ilman sähköä?
Retkikeitin on hyvä olla joka taloudessa. Tämän voit ottaa mukaan kesäretkille ja telttamatkoille, mutta se on myös hyvä jos tulee sähkökatkoja. Mikäli kodissasi on tulisija siinä voi myös tehdä ruokaa. Tällöin on hyvä jos kotonasi on olemassa jonkinlainen pata tai pannu joka kestää tulta. Esimerkiksi valurautaiset ruoanlaittovälineet ovat näihin sopivia.
Ulkogrillissä voit myös tehdä ruokaa. Pidä kotona hiiliä ja tulentekovälineet. Tarvittaessa ulkoa voi myös kerätä risuja joita polttaa. Sytytysnestepullo tai sytytyspaloja on hyvä olla jotta saat kosteat risut palamaan.
Helpot vaihtoehdot
- Kuivatut hedelmät
- Pähkinät
- Patukat
- Proteiinijuomat
- Keksit
- Korput
- Riisikakut
- Näkkileipä
- Säilykkeet
- Pussikeitot
- Mysli
- Hillo
- Soseet
- Vauvanruokapurkit ja pussit
- Säilyvät smoothiepussit
- Pussikeitot
- Hiutaleet kuten pussipuurot tai paketit.
- Iskukuumennetut maidot ja kasvijuomat
- Säilyvät mehukeitot
- Kuivattu liha/kala
- Herkut; suklaa, lakritsi, karkit, sipsit
Jätä kommentti