Glögi on ihana lämmitttävä juoma kylmeneviin iltoihin. Tämän helpompaa ei itse tehdyn glögin valmistaminen voisi olla.
Glögin kanssa tarjotaan perinteisesti rusinoita ja manteleita juoman seassa. Tämä on vanha perinteinen traditio. Niitähän ei ole pakko sinne juomaan lisätä, mutta glögin kanssa sopii erilliseksi naposteltavaksi hyvin erilaiset pähkinät ja kuivatut hedelmät.
Glögin kanssa tarjottavaksi sopii esimerkiksi mehevä maustekakku tai paahdetut karamellisoidut mantelit.

Glögin historia juontaa keskieurooppaan jossa juotiin glühweiniä eli hehkuviiniä. Tämä maustettu viini levisi trendinä myös Ruotsiin, jota kautta myös Suomeen. Kurkkaa Ruokawikistä myös vaalean glögin resepti.
Glögin voi maustaa hyvin monella tapaa. Tässä reseptissä käytetään hyvin perinteisiä mausteita. Suomalaisessa glögissä erikoisuutena on monesti pomeranssinkuori, kuten myös piparkakkujen maustamisessa. Tätä maustetta harvemmin käytetään esimerkiksi Saksalaisessa glögissä tai Amerikkalaisissa resepteissä.
Ainekset

Tähän simppeliin reseptiin käytetään kaupan valmista Santa Marian glögimaustepussia. Lisäksi raikkautta tuo tuore appelsiini ja pientä lämmintä sävyä tuore inkivääri.
Pari tuoretta ainesosaa tuo ihanan lisän tähän reseptiin nimittän tuore inkivääri sekä tuore appelsiini. Inkivääristä saa mukavaa poltetta. 3-4 siivua ei vielä tunnu missään, mutta jos lisäät 8-10 siivua inkivääriä niin saat enemmän potkua.
Glöhistä tulee sitä parempaa mitä kauemmin annat sen seistä mausteiden kanssa.
Jos olet sattunut säästämään käytettyjä vaniljatankoja niin ne voi myös heittää glögin sekaan vaniljaista aromia tuomaan.
Mikä viini sopii glögiin?
Niin sanotut kyykkyviinit sopivat glögiin hyvin, eli alle kympin pullot. Viini voi olla hyvinkin makuasia, mutta yleisesti ottaen Alkon "mehevä ja hilloinen" merkillä olevat punaviinit sopivat erinomaisesti. Tästä kategoriasta kannattaa valita vähätanniininen jossa on marjaisia ja hedelmäisiä aromeita.
Muutamia glögiin sopivia punaviinejä on esimerkiksi Shiraz, Malbec, Tempranillo, Zinfandel ja Beaujolais.
Glögiin ei tarvitse valita sitä kuivaa viiniä, vaan keskimakea/jopa makea viini sopii myös hyvin glögin pohjaksi seurustelujuomaksi, erityisesti jälkiruokana tarjottavaksi.
Kokeilin myös marketin vähäalkoholista Merlota, mutta tästä tuli jotenkin liian "etikkaisen" makuista-liian kepeä kantaakseen mausteita. Tarvitsi paljon enemmän sokeria reseptiin.
Usein kysytyt kysymykset glögistä
Perinteisiä mausteita ovat: kanelitanko, kardemumma, neilikka, anis ja inkivääri. Pomeranssinkuorta on monissa valmiissa sekoituksissa. Glögiin voi lisätä myös muutaman kokonaisen mustapippurin, vaniljatangon, rusinoita ja jotakin sitruksista kuten appelsiinin tai sitruunankuorta.
Jos haluat enemmän alkoholiprosentteja glögiisi niin lisää loraus viinaa, giniä, tummaa tai vaaleaa rommia, konjakkia, punssia tai portviiniä. Kaikki tuovat erilaisen makuvivahteen glögiisi.
Glögiä ei lämmitetä kiehuvan kuumaksi, sillä silloin siitä haihtuu alkoholia. Kiehuvan kuuma juoma myös polttaa kielen.

Nopea Punaviiniglögi
Ainesosat
- 1 plo punaviiniä
- 1 pss valmista glögimausteseosta (Santa Maria)
- 0,5 dl sokeria
- 1 appelsiini
- 2 cm tuoretta inkivääriä
Ohjeet
- Kuori appelsiinista kuori kuorimaveitsellä. Purista appelsiinin mehu kattilaan. Kuori ja paloittele inkivääri paloiksi. Ota maustepussista kardemumma ja avaa vihreät kodat sormin.
- Lisää kattilaan mehun lisäksi, sokeri, appelsiininkuori ja glögimausteseospussi. (jos appelsiininmehua tuli todella vähän niin lisää loraus vettä tai muuta mehua kuten omenamehua)
- Keitä seosta noin 10 minuuttia. Nosta liedeltä ja lisää viini. Anna seoksen seistä mielellään 1-2 tuntia niin maut syvenevät. (Kiireessä voit myös tarjota sen heti kuumentamalla myös viinin samalla)
- Siivilöi seos ja lämmitä ennen tarjoamista. (älä anna kiehua)
Jätä kommentti