Tämän helpompaa ei mehun tekeminen ole. Marjat kerätään ruotineen kattilassa ja puristellaan siivilän läpi. Pulloon ja pakkaseen! Makeuta karppisokerilla tai tavallisella.
Tämä viinimarjamehu valmistuu ilman mehumaijaa ja säilyttää vitamiinit paremmin vain kevyellä kuumennuksella. Mehun ohje on lisäaineeton, joten se kannattaa säilöä pakastamalla.

Tämä mehu sopii hyvin myös karppaajalle jos käyttää karppisokeria, eli erytritolia. Myös stevia on vaihtoehto. Mielestäni erytritolissa ei ole mitään kummallisia sivumakuja, vaan se toi juuri sopivaa makeutta mehulle, niin että raikkaus säilyi.
Tähän mehuun sopii siis pelkkä erytritoli ja myös erytritoli-stevia sekoitus. Näitä saa nettikaupasta ja myös hyvin varustetuista isoista marketeista.
Makeuttamiseen voi myös käyttää 2 dl hunajaa. Ihan tavallinen valkoinen sokeri on edullisin vaihtoehto.
Kookossokerista ynm tulee hieman siirappimaista makua mehulle.
Makeutusta valitessasi ota huomioon että esimerkiksi makeutusaineet-oli päätteiset eli polyolit eivät sovi IBS-mahalle.
Tarvikkeet mehun tekemiseen
- Punaviinimarjoja noin 3 litraa
- Sokeria tai karppisokeria 2-3 dl
- Iso kattila, vähintään 5 litraa
- Toinen astia joka voi olla kattila tai kulho
- Kauha
- Siivilä
- Suppilo
- Lasipulloja
- Pakastepulloja
Voit keittää myös isomman määrän mikäli sinulla on oikein iso kattila tai keittää samaan aikaan useammassa kattilassa.
Näin teet mehun vaihe vaiheelta
1. Kerää ja puhdista marjat
Ruodit ja roskat ei haittaa, koska ne siivilöidään. Kannattaa kuitenkin poistaa mädät ja huonot marjat jos näet niitä.
2. Peitä vedellä.
Kaada vettä niin että marjat peittyvät. Voit myös lämmittää veden vedenkeittimellä. Lisää tässä vaiheessa myös makeutus.
3. Kiehauta
Anna mehun kiehua 5-10 minuuttia. Tämä takaa sen että mikrobit ja pieneliöt ulkoa kuolevat. Makeutus myös sulaa nesteeseen samalla. Jos haluat lisätä myös muita mausteita mehuun niin tee se tässä vaiheessa.
4. Anna jäähtyä
Mitä kauemmin annat mehun seisoa, sitä syvempi mausta tulee, varsinkin jos murskaat marjoja jo tässä vaiheessa hieman kauhalla kattilan seinämiä vasten. Voit antaa mehun jäähtyä ja maustua 2-12 tuntia.
5. Kaada siivilän läpi.
Käytä tiheää siivilää josta herukoiden siemenet eivät mene läpi. Mitä hienompi siivilää sitä kirkkaampaa mehua saat. Tuplaverkkosiivilä on todella kätevä.
Puristele marjoja niin että ne menevät rikki ja saat kaiken mehun.
6. Pullota
Käytä apuna suppiloa. Myös suppilon päällä voi käyttää siivilää, esimerkiksi teesihtiä, mikäli et omista isompaa siivilää aiempaan vaiheeseen.




Millä voit maustaa mehun?
- Sitruuna ja sitruunankuori
- Kokonainen anis
- Kanelitanko
- Vaniljatanko
Mikä muu sopii punaherukan kanssa?
Punaherukan kanssa sopii hyvin mansikka. Omena tuo makeutta ja pyöreyttä kirpeämmän puna- ja valkoherukan pariksi.
Mehuun voi yhdistä myös muita herukkalaatuja ja jopa raparperia, mutta silloin makeutusta tarvitaan enemmän.
Paras vinkki viinimarjamehun käyttöön
Mehun voi pakastaa jääpalapusseissa. Näin saat kivan saunajuoman talvella kun laitat hiilihapollista vettä ja herukkajäätä lasiin, se säilyy myös kylmänä jonkun aikaa.
Herukkajäästä voi myös loihtia raikkaita drinkkejä.
Onko punaherukka terveellistä?
100 grammaa punaviinimarjoja sisältää huimat 5 grammaa kuitua. Mehussa tietenkin se menetetään. Punaherukoissa on myös hyvin C-vitamiinia, E-vitamiinia ja Kaliumia. Jonkin verran rautaa, kalsiumia ja magnesiumia sekä B-ryhmän vitamiineja, eniten riboflaviinia.
Kuinka hyvin mehussa säilyy vitamiinit?
Kuumennus ei oikeastaan vaikuta mineraalien määrään. E ja C-vitamiinit ovat herkkiä kuumennukselle ja alkuperäisestä määrästä säilyy noin 70%. Mikäli keittäisit mehua puoli tuntia, niin jopa 50% c-vitamiinimäärästä tuhoutuisi. Nopea kuumennus on siis paras.
Milloin viinimarjat ovat kypsiä?
Viinimarjojen satokausi on loppukesästä. Kuumina kesinä viinimarjat voivat kypsyä jo heinäkuussa. Normaalisti marjat kerätään elokuussa. Myös pensaiden sijainti vaikuttaa kypsymisaikaan. Marjat ovat kypsiä kun ne ovat kirkkaan punaisia, pyöreitä ja mehukkaita.
Maku myös paljastaa kypsyyden. Maistele marjoja kesä ja heinäkuussa niin huomaat kuinka ne makeutuvat, vaikka punaviinimarjat ovatkin itsessään hapokkaita ja jonkun mielestä kirpeitä.

Anna mehun jäähtyä alle 60 asteiseksi. Pakastemuovipullot kestävät max 60 asteen lämpötilaa.
Voit tehdä hyvin mehua pakastetuista marjoista keittämällä ne sokerin kanssa kattilassa, siivilöimällä ja pullottamalla. Lisää tarvittaessa myös säilöntäainetta.
Voit säilyttää mehua pakkasessa seuraavaan satokauteen asti eli vuoden. Vitamiinipitoisuus hieman vähenee ajan kanssa.
Lasipullot menevät helposti rikki, varsinkin sulatusvaiheessa. Mikäli pakastat lasipulloissa, älä täytä pulloja täyteen vaan jätä laajenemisvaraa reilusti. Isot lämpötilanvaihtelut saavat lasin halkeamaan, joten pakasta pullot kun mehu on viilentynyt huoneenlämpöiseksi ja sulata mehu esimerkiksi jääkaapissa niin lämpötilavaihtelut eivät ole liian suuret.

Helppo Punaherukkamehu
Ainesosat
- 3 litraa punaherukoita
- 2 litraa vettä
- 2 dl karppisokeria tai 2 dl tavallista
Ohjeet
- Kerää punaviinimarjat ihan ruotineen ja laita kattilaan. Jätä väh ¼ osa kattilan tilavuudesta tyhjäksi. Poista lehdet ja roskat, sekä huonot marjat jos näet niitä.
- Kaada vettä kattilaan niin että marjat peittyvät. Voit myös lämmittää veden vedenkeittimellä nopeuttaaksesi mehun valmistusta.
- Lisää seokseen myös sokeri. Voit makeuttaa karppisokerilla, hunajalla tai tavallisella sokerilla.
- Keitä mehua noin 5-10 minuuttia. Sen ei tarvitse kiehua kovin voimakkaasti, kunhan se kiehahtaa kunnolla niin "pöpöt" kuolevat.
- Maista mehua, lisää tarvittaessa makeutusta.
- Anna seoksen jäähtyä kattilassa. Ei haittaa vaikka se seisoisi yönkin yli, mutta parissa tunnissa se on pullotusvalmista.
- Siivilöi mehu toiseen astiaan. Puristele samalla marjat rikki niin saat kaiken mehun irti.
- Pullota mehu pulloihin käyttäen apuna suppiloa ja keittokauhaa.