Raparperi on monipuolinen kasvi ruoanlaitossa. Raparperista käytetään vain lehtien varret. Raparperi on maultaan hyvin hapahko, varsinkin raakana, mutta raparperi tulee aina kypsentää. Kypsänä koostumus on hyvin pehmeä ja hajoava sekä säikeinen.

Reseptejä
Muutama esimerkki mitä kaikkea raparperista voi loihtia.
- Raparperikakku
- Raparperipiirakka
- Raparperikiisseli
- Raparperijuoma
- Raparperisima
- Raparperibrita
- Raparperikääretorttu
- Raparperimurupaistos
- Raparperikana (suolainen)



Mikä sopii raparperin kanssa
Raparperin kanssa hyviä makupareja on mansikka ja omena. Nämä ovat perinteisimmät yhdistelmät. Appelsiinia ja sitruunaa voi myös käyttää makuparina leivonnassa sekä juomissa. Mausteiksi sopii kaneli, vanilja, kardemumma ja inkivääri.
Raparperileivonnaisia syödään yleensä yhdessä jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa. Kiisselin kanssa sopii kermavaahto tai täysmaito.
Raparperi sopii myös yllättävästi suolaisiin ruokiin kuten possun kaveriksi. Kokeile esimerkiksi possuvartaita ja raparperisalsaa.
Pitääkö raparperi kuoria?
Nuoria ohuita raparperin varsia ei tarvitse kuoria. Vanhat paksut varret, jotka ovat jo "puisempia" on hyvä kuoria ennen käyttämistä. Varsinkin jos käytät niitä leivonnassa, kiisselissä tai teet hilloa.
Raparperimehuun varsia ei tarvitse välttämättä kuoria kunhan ne ovat pesty kunnolla.
Raparperin voi kuoria kuorimaveitsellä, mutta säikeitä on helppo vetää sormin pois kun aloittaa paksummasta varren osasta ja kynnellä ottaa alun kuoresta jonka vetäisee pois.
Säilöminen
Raparperin voi pakastaa, tehdä hilloksi tai mehuksi. Raparperia voi myös kuivata.
Näin teet raparperihillon
- Aloita desinfioimalla purkit. Keitä niitä vedessä n 10 minuuttia ja ongi sieltä pihdeillä. Pienille purkeille riittää 5 minuuttia. Voit myös desinfioida ne astianpesukoneessa kuumimmalla ohjelmalla pesemällä. Mikäli käytät hillon viikon kuluessa, sinun ei tarvitse desinfioida purkkeja keittämällä. Lasipurkit joissa on muovinen tiiviste ovat hyviä säilöntään.
- Pese varret, kuori paksuja varsia tarvittaessa. Leikkaa n 2 cm paloiksi. Tarvitset raparperia n 1 kg.
- Laita raparperit kattilaan ja lisää n 1 dl vettä pohjalle. Anna kiehua n 5 -10 minuuttia.
- Poista kiehumisessa syntyvä vaahto pinnalta. Kätevä väline on reikäkauha, mutta se onnistuu ihan lusikallakin.
- Lisää 3-4 dl hillosokeria. Anna kiehua vielä hieman hiljaisemmalla lämmöllä n 10 minuuttia. Lisää myös mausteita jos haluat.
- Purkita hillo kuumana/lämpimänä ja sulje kannet. Anna kuumien purkkien jäähtyä huoneenlämmössä ja siirrä sen jälkeen jääkaappiin tai kellariin.
Näin pakastat raparperin
Mieti jo laittaessasi raparperia pakkaseen miten käytät sitä talvella. Leivontaa varten on kätevä pakastaa valmiiksi pusseihin sen verran mitä yhteen kakkuun menee.
- Irrota varret ja poista lehti.
- Huuhtele hyvin mullasta.
- Jos varret ovat vanhoja kuori uloin kerros. Nuoria varsia ei tarvitse kuoria.
- Leikkaa varret n 1-2 cm paloiksi.
- Voit pakastaa palat rasiassa tai suljettavassa pussissa. Pussista saa kätevästi ylimääräisen ilman pois ja se estää jäähilettä muodostumasta paloihin. Hile heikentää makua.
- Pakastaessa voit sokeroida paloja kevyesti, se säilyttää vitamiineja hieman paremmin, mutta sokerointi ei ole välttämätöntä.

Toinen tapa pakastaa raparperia, jos haluat irtonaisia paloja, on laittaa palat leivinpaperin päälle irtonaisesti ja pakastaa levyn päällä. Sen jälkeen kun palat ovat jäätyneet laita ne pusseihin. Näin palat säilyvät irtonaisina ja pusseista on helppo ottaa vain osa leivontaan.
Raparperimehu
- Tarvitset 1 kg pilkottuja raparperipaloja, 2 litraa vettä ja 5 dl sokeria.
- Kuumenna mehupullot kiehuvassa vedessä jotta ne desinfioituu.
- Pilko raparperit paloiksi
- Keitä niitä kattilassa veden ja sokerin kanssa n 20 minuuttia.
- Siivilöi mehu. Käytä kaksoisverkkosiivilää, mehusiivilää tai harsokangasta joka on puhdas.
- Kaada mehu lämpimänä kuumennettuihin pulloihin ylös asti ja laita päälle kumikorkki.
- Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja säilytä jääkaapissa tai kellarissa.
Mehuun voi myös lisätä mausteita. Mehusta tulee tiivistettä. Se on hyvää laimennettuna esimerkiksi vissyn kanssa.
Katso myös raparperijuoman ja raparperisiman resepti.
Kuivattu raparperi
Raparperipaloja voi kuivata kasvikuivurilla. Kuivurissa kuivumiseen menee n 8-12 tuntia. Lämpötila kuivurissa pidetään noin 60 asteessa.
Raparperia voi myös kuivata uunissa pellillä. Pidä lämpötila noin 100 asteessa ja kuivaa yön yli, pieni puukauha voi olla hyvä uuniluukun välissä niin että tulee pieni ilmarako josta kosteus pääsee pois, näin äitini teki kotona, en tiedä jos se kuitenkaan on välttämätöntä.
Kuivattua raparperia ei yleensä syödä snäcksinä, koska se on hapanta ja sitheähköä. Kuivattua raparperia voi liottaa vedessä ja sitten käyttää leivonnassa, kuten kakuissa ja kekseissä. Koostumuksesta ei tule liottamisen jälkeen sama kuin tuoreella.
Kauanko raparperi säilyy
Säilytä tuore leikattu raparperi jääkaapissa vihanneslokerossa. Siellä se alkaa pikku hiljaa nahistumaan, eli menettää nestettä ja varsi muuttuu pehmeäksi. Ohuet varret nahistuvat nopeammin ja paksut säilyvät kauemmin.
Huoneenlämmössä leikatut varret alkavat nahistua ja pehmentyä jo vuorokaudessa.
Pakastettu raparperi säilyy ilmatiiviissä rasiassa tai pussissa vuoden pakkasessa. Käytä pakastettu raparperi pois ennen satokautta.
Raparperihillo, joka on säilötty sterilisoituihin purkkeihin säilyy vuoden, jopa kauemmin. Katso aina purkin pinta kun avaat sen, ettei siihen ole syntynyt hometta. Silloin se on syömäkelvoton.
Kuivattu raparperi säilyy 6-12 kuukautta ennen kuin tulee värimuutoksia.
Onko raparperi myrkyllinen?
Raparperin lehdet ovat myrkyllisiä. Lehdissä oksaalihappoa on suuri määrä. Jos syöt lehtiä voit saada oksaalihappomyrkytyksen. Lehtien varret ovat syötäviä, ja sisältävät pienen määrän oksaalihappoa, mutta suurin osa haposta lehtiruodissa on omenahappoa.
Raparperia ei tule syödä raakana.
Oksaalihappo sitoo itseensä kalsiumia. Raparperin kanssa on hyvä syödä jotakin kalsiumpitoista. Jos kärsit munuaiskivistä, saatat haluta jättää raparperin kokonaan syömättä, varsinkin jos sitä on paljon ruoassa.
Raparperi tekee kaksi satoa
Saat toisen sadon raparperistasi jos leikkaat kukkavarren pois kesällä. Näin raparperisi tekee myös varsia syksyllä.
Raparperivinkki
Tiesitkö että voit käyttää raparperia myös apuna siivouksessa. Jos sinulla on palanut kattila, keitä siinä raparperipaloja 10 minuuttia niin se irrottaa palanutta karstaa pohjalta.
Jätä kommentti